Over ons

 Ties

Ties (2002) is vanaf zijn geboorte spastisch. Hij kan niet zitten, niet lopen en niet praten. Hij is nog niet zindelijk, ziet niet goed en kan niets zelf vast pakken. Kan hij dan helemaal niets? Jawel. Ties is gezellig, vrolijk en ‘praat’ met een spraakcomputer en steeds meer klanken. Hij houdt van paardrijden, Ajax en in z’n elektrische rolstoel crossen. Wat hij wel of niet begrijpt is vrijwel niet te meten. We schatten hem op zo'n 7 à 8 jaar. Ties gaat naar een mytylschool en af en toe uit logeren. Verder woont hij gewoon thuis.

Elise

Elise van der Velde (1969) is freelance copywriter, getrouwd en moeder van Ties, Rijk en Loes. Het leven met Ties is één grote zoektocht. Naar de juiste therapieën, leermethodes en hulpmiddelen. Maar ook naar speciale kleding, speelgoed en vermaak. Niet gehinderd door enig wetenschappelijk bewijs gelooft Elise dat Ties alles kan leren. Dat valt vaak tegen maar vaak ook niet. Elise schrijft regelmatig voor Lotje&co en heeft een wekelijkse column op Franska.nl. Haar columns over Ties verschenen in dit boek, dat verplichte literatuur is voor revalidatieartsen in opleiding.

MrCopy

De rest van het spastische gezin. MrCopy (1971) doet alles met Ties waar spierkracht bij komt kijken. En alles in huis wat Elise niet kan (koken, wassen, boodschappen, schoonmaken, kinderen opvoeden). Is daarnaast ook in te huren als freelance copywriter (tip). Rijk (2004) en Loes (2008) zijn gek op hun broer en soms best jaloers op z'n rolstoel.