Mijn man niet vreemdgaan, maar ik wel. En wel hierom.

‘Na mijn dood kun je over me schrijven wat je wilt,’ zei de moeder van Maarten ’t Hart, ‘maar spaar me zolang ik leef.’ ‘t Hart hield zich hier aan: pas dit jaar verscheen zijn moederroman ‘Magdalena’.
‘Wat ik over haar te vertellen had, was nogal curieus,’ vertelde hij in De Wereld Draait Door, ‘dus ik dacht, ik kan het maar beter voor me houden tot ze overleden is.’ Willem Frederik Hermans hield er een andere moraal op na. ‘Je schrijft of je hebt vrienden,’ was zijn adagium.

Als je over jezelf schrijft, ontkom je er niet aan om dierbaren te portretteren. Zo figureerde Remco vier jaar lang in de blogs op deze site, die ik over ons gezin met zwaar gehandicapte oudste zoon schreef. Vaak gebruikte ik een grap van hem als uitsmijter.
‘Kom ik erin voor?’ informeerde hij elke week als ik mijn blog af had. Als dat zo was, antwoordde hij standaard: ‘Dan wordt het vast een knaller.’

Nu ik een roman schrijf, is hij een stuk minder enthousiast om als inspiratie te dienen voor de echtgenoot in het verhaal. Omdat we in het echte leven een op het kleffe af harmonieus huiselijk bestaan leiden, voeg ik er in het boek enig drama aan toe. Zij gaat vreemd, hij wordt ontslagen, ze wonen tijdelijk apart. Dat werk.

‘Straks denken mensen dat het allemaal waar is,’ reageerde Remco toen ik het plot in grote lijnen met hem deelde. ‘En waarom moet ík de loser zijn?’
‘Omdat anders de man de klootzak is, en dat is cliché.’ Ik verzweeg voor het gemak dat ik ook nog een alcoholprobleempje voor hem in petto had.

‘Extra drama’ is nodig voor dit verhaal, maar ‘geen goedkeuring van mijn geliefde’ leverde mij de afgelopen weken lichte schrijfkramp op. Ik neig meer naar kamp Maarten dan naar kamp Willem Frederik. Dus kaartte ik het onderwerp  – tijdens een romantisch weekendje weg, na twee wijn – weer aan.
‘Het zou eigenlijk al helpen als hij een compleet ander beroep heeft dan ik,’ onderhandelde Remco.
‘Deal!’ juichte ik. (Zo’n makkelijke oplossing had ik niet verwacht.)

Vanaf vandaag is Remco-in-mijn-boek advocaat. Verder berust elke overeenkomst met bestaande personen, al dan niet zwaar gehandicapt, puur op toeval.

 

Dit blog is geschreven voor de Facebookpagina ‘Hoe gaat het met je boek?’ 

Tags: blog, debuut, Elise van der Velde, hoe gaat het met je boek, lotje&co, roman, schrijven, spastisch kind
Vorige blog Volgende blog